۱۳۹۲ آذر ۲۴, یکشنبه

MediaNews.ir

MediaNews.ir


آغاز به کار وب‌سایت «فرزانه فروتن» به یاد پدر علوم ارتباطات ایران

Posted: 15 Dec 2013 06:17 AM PST

همزمان با برگزاری همایش نکوداشت دکتر کاظم معتمدنژاد وب‌سایت «فرزانه فروتن» به یاد پدر علوم ارتباطات ایران آغاز به کار کرد.

به گزارش مدیانیوز، این وب‌سایت شامل بخش‌های معرفی کتاب‌ها و مقالات، اخبار و گزارش، تصاویر، پیام‌ها و یادداشت‌های تسلیت و همچنین مطالب مربوط به مراسم نکوداشت برگزار شده در دانشکده ارتباطات است.

وب‌سایت به‌نشانی www.drmotamednejad.ir در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

دکتر کاظم معتمدنژاد، پدر علوم ارتباطات ایران و احیاگر آموزش روزنامه‌نگاری در ایران بود که روز پنج‌شنبه، ۱۴ آذرماه ۱۳۹۲ در آستانه ۸۰ سالگی درگذشت.

حسینعلی افخمی: معتمدنژاد نیاز به خیابان ندارد، دانشکده ارتباطات بازگشایی شود

Posted: 15 Dec 2013 05:48 AM PST

مراسم یادبود مرحوم پروفسور کاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات در ایران بعد از ظهر روز شنبه 23 آذر در تالار شهید مطهری دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در پنل نخست که با موضوع علم ارتباطات مهدی محسنین راد، محمد سلطانی‌فر، حسینعلی افخمی، مسعود کوثری و محمد امین قانعی راد، سخنزانی کردند.

دکتر حسینعلی افخمی در این نشست اظهار کرد: معتمد‌نژاد حقوق عمومی را به رسانه‌ها وارد کرد. او به دنیال رسانه عمومی بود. رسانه‌ای که سمبل آن بی‌بی‌سی است و سعی داشت بر مبنای آن ارزش عمومی رسانه در ایران افزایش یابد. او به دنبال رسانه‌ای بود که تکثر صدا داشته باش و این جز با ایجاد نهادهای اجتماعی و احزاب در ایران ممکن نیست.

افخمی تاکید کرد: معتمد نژاد به دنبال رسانه‌ای بود که سیاسی کار نباشد و شکل‌گیری آن را تنها با تشکیل نهادهای صنفی محقق می‌دانست. او باور داشت که اگر آموزش عمومی کم شود رسانه عمومی نیز کم می‌شود و در نهایت می‌رسیم به کشوری مانند آمریکا که با این همه رسانه هنوز در آن 30 میلیون نفر از داشتن تامین اجتماعی محروم هستند.

وی گفت: معتمد نژاد نیاز ندارد تا دولت خیابانی را به نامش کند بلکه باید جایی را برای وی تخصیص دهند تا کتابخانه‌اش در آن قرار بگیرد و همگان از آن بهره‌ببرند و اینجا بدون شک همین دانشکده است که باید تبدیل به دانشکده ارتباطات شود.

دکتر محسنیان‌راد: معتمدنژاد می‌گفت دانشکده ارتباطات تسخیر شد

Posted: 15 Dec 2013 05:46 AM PST

دکتر مهدی محسنیان‌راد در همایش نکوداشت پروفسور کاظم معتمدنژاد به بیان خاطراتی از پدر علوم ارتباطات و گله‌مندی او از وضعیت دانشکده علوم ارتباطات پرداخت.

این استاد دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به خاطره‌ای از دکتر معتمدنژاد گفت: او به تمامی شاگردانش پُز می‌داد، نمی‌گویم افتخار می‌کرد زیرا چیزی فراتر از آن بود. در نتیجه این انسجام میان استادان ارتباطات یادگار اوست.

به گزارش شفقنا رسانه، محسنیان‌راد با اشاره به ادغام دانشکده علوم ارتباطات و علوم اجتماعی گفت: معتمدنژاد رنجیده خاطر بود و همیشه در خلوت می‌گفت که ای کاش این دو تابلو در کنار هم نبودند. در واقع این دانشکده تسخیر شد. وقتی این اتفاق افتاد با معتمدنژاد و نطقی به شورای عالی انقلاب فرهنگی رفتیم و علت را جویا شدیم. گفتند علت این است که ارتباطات علم نیست و وظیفه آن تحکیم رژیم پهلوی بوده و نباید دیگر باشد. اما واقعا اینگونه نبود، اگر اینجا به شکل اول خود برگردد و دوباره دانشکده مستقل ارتباطات شود مطمئناً روح او شاد می‌شود.

او با تاکید بر میثاق حرفه‌ای روزنامه‌نگاران یادآور شد:‌ در آن زمان، از او پرسیدم چرا همیشه می‌گویید رسانه‌ها و نمی‌گویید مطبوعات؟ ایشان بردبارانه گفتند، بگذار این درست شود، آن هم درست می‌شود. اگر بخواهند می‌توانند رادیو و تلویزیون از انحصار دولت درآید. همان گونه که بیمه و بانک‌ها درآمدند. اگر این میثاق عملی شود و این دانشکده به حالت حرفه‌ای و مستقل خود بازگردد شاید مشکل حل شود.

محسنیان‌راد افزود: در رسانه‌ها باید دو صدا وجود داشته باشد، نه اینکه فقط یک صدا شنیده شود. نگاه در رسانه‌های ما به صورت ظل‌اللهی است؛ همان شاه سایه خدا. اگر نهاد اجتماعی مثل احزاب سیاسی به وجود نیاید این مشکل حل نمی‌شود. این درحالی است که ما این فرهنگ را نداریم و نمی‌توانیم آن را درک کنیم. دکتر معتمدنژاد از این وضعیت ناهنجار که برای رسانه‌ها به وجود آمده بود ناراضی بودند. در جامعه ایران از دیرباز در قدرت سیاسی تعارض وجود داشته است.

او یادآور شد: دکتر معتمدنژاد در بسیاری از نشست‌ها و مکان‌ها تنها بود و تنها جلو رفت و طعنه شنید. نباید اجازه داد که کتابخانه‌اش به تاراج برود. همان طور که کتاب‌های دکتر عبداللهی را بعد از مرگش به دیوان شمس بردند. این ساختمان باید دانشکده علوم ارتباطات شود و معتمدنژاد در این ساختمان بماند.

«کلینیک خبرنگاران» در آستانه تعطیلی

Posted: 15 Dec 2013 04:49 AM PST

روزنامه شرق، سمیه قنبری - چند خیابان دورتر از ساختمان بلندوسفیدرنگ وزارت بهداشت، درمان و آموزش‌پزشکی در یکی از کوچه‌های آرام و کم‌تردد خیابان فلامک‌شمالی، تابلو کوچکی نصب شده که خانه‌ای سه‌طبقه را از سایر خانه‌های محل با سقف‌های شیروانی متمایز می‌کند؛ مرکز درمانی خیریه دانش. در حیاط باز است و بدون هیچ سوال و جوابی، مراجعه‌کننده می‌تواند از جلو نگهبانی که در سکوت مرکز از آفتاب کم‌جان پاییزی لذت می‌برد، رد شود.

هنوز به پله‌‌های ورودی ساختمان نرسیده، صدای جروبحث از داخل ساختمان سکوت را می‌شکند. موضوع مشاجره قالب‌های دندانی است که بیمار حاضر نیست آنها را از لابراتوار دندانپزشکی تحویل بگیرد، چون قالب‌های ساخته‌شده از نظر او، نه‌تنها به زیبایی دندان‌هایش کمکی نخواهد کرد، بلکه چهره او را زشت می‌کند.

حدود 20ماه از افتتاح «کلینیک دانش» یا کلینیک خبرنگاران، توسط تنها بانوی وزیر دولت دهم می‌گذرد؛ کلینیکی که قرار بود خدمات ویژه‌ای را در حوزه بهداشت و درمان به خبرنگاران ارایه دهد. اما گویا خانم وزیر در زمان افتتاح یک موضوع کوچک و احتمالا کم‌اهمیت را فراموش کردند و آن اینکه بودجه و اعتبارات این مرکز درمانی از محل کدام اعتبارات و ردیف بودجه باید تامین شود؛ موضوعی که طی یکی، دو هفته گذشته سبب شده کلینیک دانش با وجود اینکه هنوز از سوی مسوولان مربوطه تعطیلی آن رسما اعلام نشود اما در عمل، با منع پذیرش بیمار در همه بخش‌ها به جز دندانپزشکی، به حال تعطیل درآید.

فروردین سال 91 وزارت بهداشت درمان و آموزشی‌پزشکی برای ارایه خدمات‌درمانی به خبرنگاران، اقدام به تاسیس کلینیک دانش کرد؛ مرکزی درمانی که قرار بود خدمات بهداشتی و درمانی آن برای خبرنگاران رایگان باشد و خانواده خبرنگاران نیز با پرداخت فرانشیز دولتی می‌توانستند از خدمات این کلینیک استفاده کنند. هزینه دارو و مواد استفاده‌شده در دندانپزشکی نیز با تعرفه دولتی محاسبه می‌‌شد. اردیبهشت 91 همزمان با هفته سلامت، مرکز با بخش‌های تخصص‌های داخلی، قلب، گوش‌وحلق‌وبینی، چشم، اطفال، جراحی عمومی، طب‌سنتی، آزمایشگاه و نیز کلینیک دندانپزشکی در خانه‌ای وقفی فعالیتش را آغاز کرد اما در کمتر از 20ماه، به‌دلیل تامین‌نشدن بودجه لازم چند روزی است که به‌طور کامل تعطیل شده است.

مشکلات بودجه‌‌ای از خیلی وقت پیش‌تر شروع شده بود؛ استفاده‌کنندگان طی چند هفته اخیر، در گفت‌وگو با «شرق» شکوه می‌کردند که کیفیت خدمات‌پزشکی در کلینیک دانش کاهش یافته و پرسنل نیز تجربه کافی ندارند. به گفته یکی از استفاده‌کنندگان از خدمات این مرکز که خبرنگار است، طی چندماه گذشته کیفیت خدمات درمانی ارایه‌شده توسط مرکز نسبت به سال گذشته به‌شدت تنزل پیدا کرده است. او با اشاره به رایگان‌بودن استفاده از خدمات کلینیک برای خبرنگاران، می‌گوید: «در ماه‌های شروع به‌کار کلینیک، کیفیت خدمات ارایه‌شده در سطح قابل‌قبولی بود. پزشکان و پرسنلی هم که در مرکز فعالیت می‌کردند، از پزشکان مجرب بودند. اما برخلاف آن اوایل، در چندماه گذشته با معدود پزشکانی که برای معاینه بیمار در کلینیک حضور داشتند، می‌شد متوجه شد احتمالا از پزشکانی هستند که در حال گذراندن دوران طرح هستند و چندان تجربه‌ای ندارند.»

به گفته مراجعان به این کلینیک، در سال گذشته که کلینیک افتتاح شده بود، درمانگاه به‌صورت 24ساعته در تمام ایام‌سال به مراجعه‌کنندگان خدمات ارایه می‌داد اما از مرداد امسال، خدمات 24ساعته متوقف شد و افراد تنها از ساعت 7:30 صبح تا 19:30 شب می‌توانستند از خدمات‌درمانی استفاده کنند. علاوه بر این، در ایام تعطیل نیز برخلاف سال گذشته، کلینیک تعطیل بود.

بی‌نظمی فعالیت پرسنل، حضور با تاخیر پزشکان و کمبود وسایل و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی مورد نیاز برای استفاده در بخش‌هایی چون آزمایشگاه، از مشکلاتی است که مراجعان به آنها اشاره می‌کنند. یکی از مراجعان می‌گوید: «در گفت‌وگو با پرسنل مرکز، آنها دلیل این کاهش کیفیت را در عدم تامین‌اعتبار لازم برای فعالیت کلینیک عنوان کردند؛ اعتباری که تامین‌نشدن آن علاوه بر اینکه پرداخت حقوق ماهانه پرسنل را چند ماهی است به تاخیر انداخته، سبب شده تا در بخش‌هایی شاهد تعدیل نیرو هم باشیم.» این موضوع سبب شده زمان استفاده از خدماتی چون آزمایشگاه برای مراجعه‌کنندگان طولانی‌تر شود.

بی‌تجربگی پزشکان و حضورنیافتن آنها در ساعات مراجعه بیماران، موضوعی است که یکی از خانم‌های خبرنگار مراجع به‌کلینیک نیز نسبت به آن گلایه‌مند است. این خبرنگار که کمتر از یک‌ماه است از خدمات کلینیک دانش استفاده می‌کند، با اعلام نارضایتی از نحوه خدمات ارایه‌شده توسط این مرکز درمانی می‌گوید: «هر چند از نظر هزینه، استفاده از خدمات مرکز برای خبرنگاران رایگان است اما در صورت نیاز به مراجعه پزشک از خدمات کلینیک استفاده نمی‌کنم چون فکر می‌کنم پزشکانی که در مرکز مشغول به‌کار هستند، چندان به بیمار اهمیت نمی‌دهند. دلیلش هم این است که پزشکان در حین معاینه من، حداقل به چهار، پنج تلفن شخصی خودشان پاسخ می‌دهند و در همین حین، بیمار را هم ویزیت می‌کنند.» این خبرنگار درباره استفاده از خدمات تخصصی که توسط کلینیک قرار بود به خبرنگاران ارایه شود، می‌گوید: «پزشک متخصص تنها یک‌بار در ماه برای ویزیت بیمار در کلینیک حضور داشت؛ آن هم پزشکانی که تجربه چندانی نداشتند.» او با اشاره به هزینه‌های دندانپزشکی کلینیک نیز می‌گوید: «اگر بخواهم از خدمات کلینیک استفاده کنم، فقط بخش دندانپزشکی است چون که در مقایسه با سایر مراکز درمانی، هزینه کمتری پرداخت می‌کنند.» دندانپزشکی تنها بخشی از کلینیک دانش است که با وجود تعطیل‌شدن سایر بخش‌ها، همچنان به‌کار خود ادامه می‌دهد.

ریشه همه مشکلاتی که در حال حاضر پرسنل و مراجعه‌کنندگان کلینیک دانش با آن دست‌به‌گریبان هستند، پیش‌بینی‌نشدن ردیف بودجه‌ای مشخص برای تامین‌اعتبارات مورد نیاز یک مرکز درمانی، قبل از تاسیس است. از زمان تاسیس کلینیک تاکنون، وزارت بهداشت درمان و آموزش‌پزشکی برخلاف وظیفه ستادی‌اش، اقدام به تامین بودجه مرکز کرده است. این بودجه احتمالا از طریق سایر منابع تامین و برای مرکز هزینه شده است، اما طی چندماه گذشته، به‌دلیل کاهش بودجه دیگر امکان تامین هزینه کلینیک از سرریز سایر منابع ممکن نیست و همین موضوع، سبب شده تا کلینیک دانش در آستانه تعطیلی قرار گیرد. علاوه بر این، به‌دلیل طی‌نکردن مراحل قانونی برای تخصیص ردیف بودجه، در حال حاضر کلینیک دانش به‌عنوان یک مرکز درمانی زیرپوشش هیچ‌یک از دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران قرار ندارد و همین موضوع، حتی با تامین موقت بودجه، ادامه فعالیت این مرکز درمانی را از نظر قانونی با مشکل مواجه خواهد کرد. برای همین است که پرسنل کلینیک امید چندانی به باز باقی‌ماندن کلینیک ندارند و هر لحظه امکان می‌دهند که آن ساختان سه‌طبقه به روی خبرنگاران و دیگر مراجعان بسته شود.

اسنودن، استخوانی لای زخم آمریکا

Posted: 15 Dec 2013 04:49 AM PST

قامات دولت آمریکا به این نتیجه رسیده‌اند که شاید هرگز نتوانند ابعاد دقیق اطلاعاتی که توسط کارمند سابق آژانس امنیت ملی این کشور افشا شده‌است را درک کنند زیرا محققان و کاراگاهان دولت آمریکا هنوز در میان وسعت این اطلاعات سردرگمند.

براساس گزارش نیویورک‌تایمز، مقامات ارشد دولت آمریکا به نیویورک‌تایمز اعلام کرده‌اند کاراگاهان دولتی درباره ابعاد و گستردگی اطلاعاتی که اسنودن جمع‌آوری کرده‌است به اطمینان نرسیده‌اند، زیرا مجتمع اطلاعاتی هاوایی که اسنودن در آن مشغول به کار بود و اطلاعات را از آنجا جمع‌آوری کرده‌است، از نرم‌افزار‌های که دیگر مراکز آژانس امنیت ملی به آنها مجهز هستند برخوردار نبوده‌است. چنین نرم‌افزار‌هایی می‌توانند هرنوع رفتار غیرعادی را در میان 35 هزار کارمند آژانس امنیت ملی ردیابی کنند.

به گفته یکی از مقامات آمریکایی،‌محققان صدها ساعت را برای بازسازی تمامی اطلاعاتی که اسنودن جمع‌آوری کرده زمان صرف کردند اما هنوز دقیقا نمی‌دانند وی چه اطلاعاتی را به همراه خود برده‌است.

مقامات دولت آمریکا جزئیاتی از نحوه دسترسی اسنودن به اطلاعات بدون اینکه ردپایی از خود به جا بگذارد را آشکار کرده‌اند، از جمله اینکه وی می‌توانسته فایروال‌هایی را که با هدف ممانعت از کارمندان برای دسترسی به بخش‌هایی از سیستم آژانس امنیت ملی وجود داشتند را هک کند. مقامات دولت همچنین معتقدند اسنودن تنها بوده و دستیاری نداشته‌ و به خوبی از عدم وجود نرم‌افزار کنترلی در مرکز اطلاعاتی هاوایی آگاهی داشته‌است.

روز جمعه کمیته مشاوری که وظیفه ارزیابی عملکرد NSA را به عهده داشت گزارشی را تسلیم اوباما کرد که محتوای این گزارش ماه آینده منتشر خواهد شد.

ادوارد اسنودن که درحال حاضر برای یک سال تحت پوشش پناهندگی سیاسی در روسیه به سر خواهد برد، گفته که تمامی اسناد را به گروهی از خبرنگاران داده‌است و آنها نیز این اسناد را با روزنامه‌ها و رسانه‌های مختلفی از جمله گاردین به اشتراک گذاشته‌اند. اسنودن می‌گوید که هیچ نسخه‌ای از این مدارک را نگه نداشته‌است،‌اما ریک لجت رئیس کمیته مشاور ریاست‌جمهوری معتقد است اسنودن هنوز به این مدارکی که هنوز افشا نشده‌اند، دسترسی دارد.

لجت وعده داده درصورتی که اسنودن این اسناد را در اختیار آنها قرار دهد،‌ مورد عفو قرار خواهد گرفت. وی معتقد است اطمینان از امنیت و پنهان باقی ماندن این اسناد به اندازه‌ای ارزش دارند که چنین بهایی در قبال آن پرداخت شود.

بزرگداشت فرزانه فروتن؛ استاد معتمدنژاد از نگاه شاگردانش

Posted: 15 Dec 2013 04:49 AM PST

مراسم بزرگداشت استاد دکتر کاظم معتمدنژاد با حضور اساتید و دانشجویان ارتباطات شنبه ۲۳ آذر در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

به گزارش همشهری آنلاین، مراسم بزرگداشت در دانشکده علوم ارتباطات علامه طباطبایی منزل همیشگی استاد کاظم معتمد نژاد و در غیابش در حالی برگزار شد که قرار بود این مراسم نکوداشتی باحضور این "همیشه استاد" باشد، نکوداشتی که با هجرت این باغبان صبر پیشه با یاد و خاطره ایشان همراه شد.

اساتید دانشکده علوم اجتماعی علامه، دانشگاه تهران و دانشکده خبر و همچنین خانواده، دانشجویان و دوستداران استاد در این مراسم گرد هم آمدند تا علاوه مرور خاطرات این "فرزانه فروتن" در قالب نشستی ذخیره علمی خود را به نقد و بررسی بگذارند.

احمد مسجدجامعی، سیدمحمود دعایی، نصرالله جهانگرد، رویا معتمدنژاد، وحید معتمدنژاد، هادی خانیکی،محمدمهدی فرقانی، محمد سلطانی‌فر، یونس شکرخواه، حسام‌الدین آشنا، حسینعلی افخمی، حسن نمکدوست تهرانی و جمع از استادان ارتباطات، اهالی رسانه و دانشجویان ارتباطات در این مراسم حضور داشتند.

این مراسم به همت انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی، انجمن جامعه‌شناسی ایران و دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

پناهی رئیس دانشکده علوم اجتماعی اولین سخنرانی بود که به پشت تریبون رفت و با بیان این نکته که پیشرفت یک کشور وابسته به پیشرفت علم و دانش و پیشرفت دانش مدیون جایگاه دانشمندان است به تقدیر از جایگاه والا دکتر معتمدنژاد در حوزه ارتباطات پرداخت.

"من تنها یک معلم عادی هستم"، "من تنها برای آنکه پاسخگوی دانشجویان باشم، تلاش کردم که خدمت کنم"، "برای من مایه مباهات است که در این سرزمین تحصیل کرده‎ام" این‌ها جملاتی بودند که به روایت کلیپ پخش شده سال‎های دور، از زبان استاد جاری شدند. جملاتی که 9 سال پیش در مراسم نکوداشت استاد، در همین سالن مطهری دانشکده علوم اجتماعی علامه طباطبایی و با حضور همین اساتیدی که هر یک با افتخار مدال"شاگردی" این "همیشه استاد" را بر سینه خود نصب کرده‎اند از سوی فرزانه فروتن طرح شد. سخنانی که امروز جای خالی گوینده آن، اشک را به چشمان شاگردانش هدیه داد.

خانیکی: نکوداشت تحلیل اندیشه‎های استاد و نه صرفا تجلیل

هادی خانیکی استاد دانشگاه علامه و دبیر همایش نکوداشت استاد معتمدنژاد با بیان این کلام که عجل شتابنده تر از خواسته شیفتگان استاد بود، گفت: با مرگ استاد، تلاش شاگردان و دوستداران استاد که می‌خواستند با نکوداشت یادی از استاد کنند باطل شد و نکوداشت سمت و سویی دیگر یافت.

وی با اشاره به لزوم زنده نگه داشتن یاد و خاطره این فرزانه فروتن، گفت که نام استاد می‎توان در سطح یونسکو، جشنواره خوارزمی و مطبوعات و با انتخاب مقاله و پژوهش برتر زنده نگه داشت.

خانیکی تأکید کرد که "این نشست مهر ختم بر زندگی پدر ارتباطات نیست، بلکه آغازی برای گسترش خواسته‌های استاد است."

وی با تأکید بر ضرورت در نظر گرفتن جایزه علمی ملی و حتی بین‌المللی به نام این استاد فرزانه افزود: می‌خواهیم وجدان علمی استادان، محققان و دانش‌پژوهان این حوزه که استاد معتمدنژاد شناسنامه علم نوین ارتباطات در ایران است را زنده کنیم.

این استاد ارتباطات دانشگاه علامه با بیان این نکته که نکوداشت، تحلیل اندیشه‎های استاد است و نه صرفا تجلیل او، افزود: امید است هر سال در هفته پژوهش این نکوداشت برگزار شود و باید به این نکته توجه کرد که ما بنا نداریم دانش ارتباطات را محصور به آنچه استاد آورد معرفی کنیم بلکه میخواهیم این حرکت آغاز باشد نه پایان.

مسجد جامعی: نامگذاری مکانی به نام استاد معتمدنژاد تا چهلمین روز درگذشت

مسجد جامعی رئیس شورای شهر تهران از دیگر سخنرانان این نکوداشت بود که به تلاش استاد برای تدوین میثاق حرفه‌ای مطبوعات اشاره و از آن به عنوان یکی از میراث ماندگار پدر علم ارتباطات یاد کرد.

وی با بیان این نکته که استاد در فکر نام و نان نبودند، گفت: امیدواریم تا چهلمین روز درگذشت استاد مکانی را در این شهر بزرگ به نام استاد نامگذاری کنیم و همچنین برای اجرایی کردن جایزه‎ای در سطح رسانه به نام استاد با توجه به تمهیدات دولت تدبیر و امید در سطح منطقه ایجاد کنیم.

مقررات حرفه‌ای مورد استفاده صاحبان رسانه، سازمان‌‎های صنفی حوزه رسانه و ارتباطات و اخلاق رسانه‌ای سه سند میثاق حرفه‌ای مطبوعات بودند که رئیس شورای شهر تهران آن‎ها را نماد بخشی از تلاش‎های خستگی ناپذیر استاد معتمدنژاد ذکر کرد و گفت: متأسفانه این سند نیز مانند رشته ارتباطات که قرار بود به یک دانشکده تبدیل شود در نیمه کار رها شد.

حسام‎الدین آشنا: نیاز به حضور جایزه ملی معتمدنژاد در حوزه روزنامه نگاری و مطبوعات

حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور با اشاره به این موضوع که استاد عیار معلم عادی بودن را بالا برد و حال حتی نمی‎توان راحت گفت که من معلم عادی هستم. ادامه داد: قدرناشناسی‎ها و جفاهایی که در حق این نگین علمی روا داده شد به گونه‎ای که اتاقی را بر صاحبخانه برنتافتند، فراموش نمی‎شود.

وی بیان داشت که" دانش ارتباطات از ابتدای شکل‌گیری در جهان و ایران با چالش‌های جدی در زمینه‌های نظری و عملی روبه‌رو بوده است. برنامه‌هایی که با هدف روزنامه نگاران پیش‌بینی می‌شود با برنامه‌هایی که با هدف بسترسازی برای تحقق جامعه ارتباطی در نظر گرفته می‌شود کاملاً متفاوت است."

آشنا یادآور شد: فشار سیاسی و دادگاهی بر رسانه‌ها موجب شد که تعداد انبوهی از فعالان این عرصه محافظه کارانه دنبال کنند. حماسه سیاسی اخیر برای رشته‌ها ارتباطات باید آزادی مسئولانه بیشتری را تحقق داشته باشد، حال که دولت فشار بر مطبوعات و رسانه‌ ملی را کنار گذاشته باید منتظر پاسخ مناسب رسانه‌ها بود.

وی همچنین با تأکید بر ضرورت توجه جدی بر ایجاد قانون نظام جامع رسانه‌ها و تشکیل شورای عالی رسانه‌ها خاطرنشان کرد: لازم است جایزه ملی برای این استاد فرزانه در عرصه ارتباطات، روزنامه نگاری و پژوهش‌های جامعه ارتباطی وی لحاظ شود.

جهانگرد: استاد تا دهه هشتم زندگی همچنان در عرصه ارتباطات خلاقیت داشت

جهانگرد رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان این موضوع که رفتار پرفسور معتمدنژاد بسیار عمیق و در عین حال با صلابت بود، یادآور شد: وی نسبت به موضوعی تندخویی نمی‌کرد و استاد در آستانه دهه 7 و 8 زندگی خودش همچنان خلاقیت داشت.

میرعابدینی: حقوق ارتباطات میراث استاد برای حفاظت از شاگردانش بود

احمد میرعابدینی استاد دانشگاه علامه طباطبایی همگرایی را رویکرد اصلی دکتر معتمدنژاد دانست و گفت: این رویکرد در تمامی سطوح شخصی و فعالیت های ایشان دیده می شد.

وی افزود: نگرانی‎های استاد برای روزنامه‎نگاران در رشته حقوق ارتباطات متولی شد. حقوق ارتباطات میراث دکتر است که برای حفاظت از فرزندانشان از سوی استاد تدوین شد.

زاهدی: اعتقاد راسخ استاد به مجوز نگرفتن مطبوعات

زاهدی اصل استاد دانشگاه علامه به تأکید استاد مبنی بر نیازمند نبودن مطبوعات به دریافت مجوز اشاره و در صحبت‎های ضمن یادآوری جایگاه والا پدر علم ارتباطات، بی مهری‎های انجام شده در حق استاد را نیز مرور کرد و گفت: این چه مدیریتی بود که استاد را از یک اتاق سه متری محروم کرد.

پسر استاد معتمدنژاد: تأکید پدر بر علوم ارتباطات بود، نه علم ارتباطات

پس از اساتید ارتباطات نوبت به رامین معتمدنژاد، پسر استاد رسید تا برای نکوداشت معتمد مطبوعات، پشت تریبون برود.

رامین معتمد نژاد با اشاره به مزاحش با استاد مبنی بر اینکه چرا بر علوم ارتباطات تأکید می‎کنند، نه علم ارتباطات؟، گفت: یکی از پروژه‎های پدر این بود که مقاله‎ای در راستای ایجاد علوم ارتباطات پس از جنگ جهانی دوم تدوین کند اما متأسفانه فرصت نشد.

فرزند استاد معتمدنژاد تأکید کرد: پدر تحت تأثیر همکاران فرهیخته‎اش بود و با یکدیگر رابطه متقابل داشتند و حتی پدر همیشه میگفتند که دانشجویان انگیزه و موجب حرکت من هستند.

وی در پایان خطاب به حاضران گفت: دین ما به شما دین ابدی است که قابل پس دادن نیست.

نقد و بررسی موضوعات حوزه ارتباطات از سوی شاگردان استاد معتمدن‍ژاد

Posted: 15 Dec 2013 04:49 AM PST

همایش نکوداشت پروفسور کاظم معتمدنژاد ۲۳ آذر ماه در سالن مطهری دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برگزار و در بخش دوم این بزرگداشت نشست‎های تخصصی با حضور شاگردان استاد و سایر اساتید ارتباطات همراه شد.

به گزارش همشهری آنلاین، سه نشست تخصصی با عنوان ارتباطات، روزنامه‌نگاری و جامعه اطلاعاتی بخش پایانی این مراسم بودند که با حضور استادان ارتباطات و جامعه‌شناسی در دانشکده علوم ارتباطات علامه برگزار شد.

سطانی‎فر، محسنیان، افخمی، کوثری و قانعی راد؛ نشست ارتباطات

در نشست اول که به با محوریت موضوع ارتباطات برگزار شد. در ابتدای این نشست محسنیان‌راد به دسته بندی ارتباطات پرداخت و گفت: زمانی که از ارتباطات سخن می‌‎گوییم باید بدانیم که ارتباطات از حوزه‎های رسانه‌ای، عمومی، گروهی و میان فردی تقسیم می‌‎شود و حال سئوال این است که اوضاع این ۴ نوع ارتباطات در کشور چگونه است؟ و برای دستیابی به مطلوب باید چه کرد؟

این استاد ارتباطات با بیان این موضوع که کشور ما یک وضعیت منحصر به فرد در جهان در حوزه رسانه دارد، افزود: در هیچ تلویزبونی در کره زمین این گونه نیست که صدای آلت موسیقی بدون نمایش آن باشد. در هیچ کشوری بین قانون و آنچه عمل می‌شود، آن قدر متفاوت نیست. در هیچ کشوری فارغ‌التحصیلان ارتباطات آن قدر کم در رسانه مشغول به کار نیستند. ماجرای تخصص یا تعهد هنوز نیز وجود دارد. شیوه کار در رسانه‌ها تجربی است و نه حرفه‌ای.

محسنیان از پدیده مرگ زودرس در مطبوعات سخن گفت و افزود: ما در ایران پدیده‌ای به نام مرگ زودرس مطبوعات داریم.‌‌ همان گونه که در آفریقا بچه‌ها بر اثر سوء تغذیه می‌میرند، میانگین سن مطبوعات ما نیز آن قدر پایین است. یعنی از روزی که رسانه تأسیس تا تعطیل شود زمان بسیار کمی سپری می‌‎شود.

سلطانی‌فر: تلاش استاد برای ایجاد چتر حمایتی روزنامه نگاران

سلطانی فر با بیان خاطره از استاد گفت: یکی از صفات بارز استاد، استفاده از لفظ همکار برای شاگردانش بود. ایشان رسانه را ضد قدرت می‌‎دانستند.

وی افزود: استاد می‌خواستند که گروه‌های متکثر این حوزه به قدرت واحد مبدل شوند و از این قدرت برای ایجاد چ‌تر حمایتی روزنامه‌نگاران استفاده شود.

سلطانی‎فر با اشاره به سخنان محسنیان راد، گفت: در هیچ کشوری روزنامه‎‌ها نباید برای ۴ یا ۶ سال در انتظار مجوز بمانند و یکی از نقص‌های دیگر رسانه‎های ما تلاش برای گرفتن آگهی کثیف مانند آگهی ترحیم و آگهی‎های دولتی است.

کوثری: رسانه‎‌ها با بی‎معنایی زودرس مواجه‎اند

در ادامه نشست ارتباطات، کوثری گفت: انفجار بی‌معنایی زودرس را شاهد هستیم. شکل روزنامه‌خوانی گه‌گاهی را می‌بینیم. یعنی تنها در صورت بروز یک اتفاق مهم، روزنامه‌ها خوانده می‌شوند. روزنامه‌نگاری موبایلی و پشت می‌زی شکل گرفته است. روزنامه‌نگارانی داریم که هیچ‌گاه مصاحبه شونده‌شان را نمی‌بینند. بیش از پیش روزنامه‌نگاری ما به سمت بی‌معنایی می‌رود و در روزنامه‌نگاری رادیو و تلویزبونی نیز دچار روزنامه‌نگاری ضربه‌ای شده‌ایم. به کهنگی قالب‌هایی که باعث دفع مخاطب می‌شود و نه جذب آن دچار شده‌ایم.

او افزود: یکی از کارکردهای کهن رسانه انسجام‌بخشی است. آیا در حال حاضر توسط رسانه‌ها این کارکرد انجام می‌شود؟ به نظر من رسانه‌ها روز به روز به ذره‌ای شدن دامن می‌زنند و از بار تنش‌ها و نزاع‌های اجتماعی نمی‌کاهند. فضای مطبوعات ایران متاثر از پارادایم نوسازی است اما باید در این پاراداریم تجدید نظر کنیم و وارد پارادایم جدیدی شویم. در این پارادایم جدید باید به نسبت بین جامعه و رسانه برسیم. دکتر معتمدنژاد در قالب آنچه سازمان‌های بین‌المللی به عنوان حق ارتباطی می‌شناختند، حرکت کردند. اما در حال حاضر باید نگاه قبلی را به چالش بکشیم و در رابطه بین مردم و رسانه‌ها بازنگری کنیم.

قانعی راد: روزنامه‌نگار پلی بین قدرت و مردم است

قانعی راد به عنوان یکی از سخنرانان نشست ارتباطات به بیان تعریف اجتماعی و معرفتی از ارتباطات پرداخت و گفت: توازن نگاه معرفتی و اجتماعی در ارتباطات مهم است و جامعه که نتواند نگاه معرفتی را ایجاد کند بدون شک امکان شکل‎گیری ارتباط اجتماعی هم نخواهد داشت.

قانعی‌راد درباره نسبت جامعه‌شناسی و ارتباطات تشریح کرد: ‌جامعه‌شناسی ارتباطات آمریکایی در مقابل جامعه‌شناسی معرفتی آلمانی است. در موج دوم این دو از هم مستقل می‌شوند. جامعه‌شناسی در یک سو و ارتباطات در سوی دیگر قرار می‌گیرد. تحول جدید این است که در جامعه‌شناسی با چرخش ارتباطی و در ارتباطات با چرخش معرفتی رو به رو هستیم. در دنیا موج جدید به همگرایی جامعه‌شناسی و ارتباطات قرار دارد. در این ژانر جدید، روشنفکر پیشتاز نقش خود را از دست می‌دهد و نقش روزنامه‌نگار پررنگ می‌شود. برخلاف سخنان دکتر سلطانی‌فر، روشنفکر ضد قدرت است و روزنامه‌نگار پلی بین قدرت و مردم است و ضد قدرت نیست. سوژه برای معتمدنژاد روزنامه‌نگاری است که او آن را ژورنالیست اخلاقی می‌داند و او وظیفه روزنامه‌نگاری را ایجاد امید در جامعه می‌دانست.

افخمی: نیاز به ایجاد مکانی را برای حفظ آثار استاد در دانشکده

افخمی استاد دانشگاه علامه با بیان این نکته که استاد حقوق عمومی را در حوزه رسانه آورد، گفت: استاد بر آزادی اطلاعات، دسترسی رسانه به اطلاعات و دسترسی عموم به رسانه تأکید داشتند. معتمدنژاد رسانه را عمومی می‌‎خواست، نکته‌ای که برای اجرایی شدن آن نیازمند حضور تشکل‎ سیاسی درست وارد کار شوند. باید در خاطر داشت که در صورتی که تشکل سیاسی درست فعالیت نکند، نهادهای صنفی هم امکان حضور نخواهند داشت.

این استاد ارتباطات با تأکید بر این موضوع که در تاریخ روزنامه‎نگاری ما همیشه تعارض قدرت سیاسی وجود داشته است، افزود: استاد همیشه تنها حرکت و طعنه‎‌ها را تحمل کرد. استاد خیابان نمی‌‎خواهد. مکانی را به استاد اختصاص بدهند تا شاهد تاراج آثار و کتاب‌های دکتر معتمدن‍‍ژاد نباشیم. ایشان حق آب و گل در این دانشکده دارند و شایسته است که این ساختمان به دانشگاه ارتباطات تبدیل شود تا نام استاد در این ساختمان بماند.

محسنیان‌راد: دانشکده ارتباطات را تسخیر کردند

در پایان نشست اول، محسنیان راد با بیان این نکته که دانشکده ارتباطات یک دانشگاه تسخیر شده است، گفت:‌ای کاش یا تابلو علوم ارتباطات را بر سر در دانشکده نصب نمی‌‎کردند یا اینکه کار را به نحو احسن و آنگونه که شایسته بود به پایان می‌‎بردند. از سال ۱۳۴ این مکان دانشگاه علوم ارتباطات بود و امیدواریم آنچه که در چند دهه اخیر اتفاق افتاد به حالت اول خود بازگردد.

وی تأکید کرد: میثاق نامه استاد زمانی که تکمیل شد باید اجرا شود و بنابر خواسته ایشان انحصار از رادیو و تلویزیون برداشته شود و لزوم عبور از این شرایط این است که در گام اول دانشکده درست فعالیت کند و میثاق نامه تکمیل و اجرا شود.

فرید قاسمی، شکرخواه، نمکدوست و فرقانی؛ نشست روزنامه‎نگاری

رییس این نشست فرقانی با بیان این موضوع که در این پنل تمرکز ما بر مطبوعات و جنبه‌های مختلف آن است، گفت:. با اینکه نزدیک به ۱۸۰ سال از انتشار اولین روزنامه در ایران می‌گذرد اما در این سال‌ها نتوانسته‌ایم که یک ساختار روزنامه‌نگاری حرفه‌ای داشته باشیم. اگر ساختار روزنامه‌نگاری حرفه‌ای شود، آن‌گاه می‌توان از استقلال حرفه‌ای روزنامه‌نگاران، اخلاق حرفه‌ای روزنامه‌نگاران، استقلال و آزادی عمل آن‌ها صحبت کرد.

وی تأکید کرد: سال ۸۶ دکتر معتمدنژاد آیین‌نامه روزنامه‌نگاران را به منشور حقوقی روزنامه‌نگاری تبدیل کرد که در آن کمیسیون صدور کارت حرفه‌ای روزنامه‌نگاران، شورای عالی مطبوعات و... مطرح شده بود. این منشور طراحی شده چهار حوزه را در بر می‌گرفت: اول بهبود فضای عمومی آزادی روزنامه‌نگاران، حوزه دوم تامین استقلال حرفه‌ای روزنامه‌نگاران، حوزه سوم تامین آموزش تخصصی و حوزه چهارم تحکیم استقلال اقتصادی روزنامه‌نگاران بود.

فرقانی در پایان گفت: شخصاً شاهد و واسطه بودم که ستاد چهره ماندگار سه دوره از ما خواست تا استاد را به عنوان چهره ماندگار معرفی کنیم که ایشان حاضر به انجام این کار نشدند.

شکرخواه: نمی‌توان رادیکالیزم معتمدنژاد را به غر زدن او تعبیر کرد

یونس شکرخواه که اولین سخنران پنل روزنامه‎نگاری بود، گفت: من دوست دارم بر دو مورد تاکید کنم؛ یکی نگاه رامین به پدرش که نگاه فرزند به پدر نبود بلکه یک نگاه آکادمیک بود و دوم؛ تشکر از دکتر قانعی‌راد برای نگاه بین رشته‌ای بسیار خوب در رابطه با اخلاق و باز کردن دریچه‌ای بدیع.

او افزود: فکر می‌کنم که می‌توانیم به روزنامه‌نگاری جداگانه و از چشم دکتر نگاه کنیم. معتمدنژاد با آسیب‌شناسی تاریخی به مطبوعات نگاه می‌کرد. بدون ساده‌انگاری و سطحی‌نگری آن را می‌دید. پایه روزنامه‌نگاری معتمدنژاد همراه با آسیب‌شناسی دیدگاه لیبرال غربی بود. او به روزنامه‌نگاری مین‌استریم اعتقادی نداشت. اما راه را تخریب روزنامه‌نگار نمی‌دانست و معتقد بود که در حوزه نگرشی و تکنیکی می‌توان تغییراتی را اعمال کرد.

شکرخواه تغییر حوزه کاری خود به حوزه سایبر را lمحصول راهنمایی معتمدنژاد معرفی و بیان کرد: ‌ این انتخاب من نبود. نه تنها در باره من که کار خانیکی در رابطه با دیالوگ، قاسمی و تاریخ روزنامه‌نگاری، فرقانی و ارتباطات سنتی، نمکدوست و حقوق مطبوعات و... همه و همه شاخه‌های فعالیتمان را از او و از توصیه‌های او به میراث برده‌ایم. نمی‌توانیم با اقتباس صرف روزنامه‌نگاری غربی روزنامه‌نگاری ایرانی داشته باشیم. ضعف‌های بسیاری داریم اما بسیاری از انتقادات امروز توسط دکتر پاسخ داده شده‌اند. ما رد پای دکتر را به خوبی می‌توانیم در همه جا ببینیم. نمی‌توان رادیکالیزم معتمدنژاد را به غر زدن او تعبیر کرد، بلکه این رادیکالیزم ریشه دیگری دارد و به نوعی از روزنامه‌نگاری که مد نظر معتمدنژاد بود می‌آید. یعنی این مساله از روزنامه‌نگاری تحقیقی او بود.

نمکدوست: سنخیتی میان عقاید معتمدنژاد و نظام رسانه‎ای کنونی وجود ندارد

در ادامه تشست دوم، نمکدوست با یادی از استاد قندی و فره‌مند گفت: آنچه به عنوان نظام جامع رسانه‌ها و آیین‌نامه حرفه‌ای روزنامه‌نگاران در مجلس تصویب می‌شود، هیچ تناسبی با اندیشه دکتر معتمدنژاد ندارد. متاسفانه از آن منظومه زیبا که دکتر خلق کردند، کلماتی را وام گرفته‌اند و چیزی دروغین را مطرح کرده‌اند که اندیشه دکتر نیست.

این استاد ارتباطات تأکید کرد: از دانشجویان و همکاران می‌خواهم که ساده‌انگاری را کنار بگذارند و هرچیز را پذیرفته شده، تلقی نکنند و پذیرفته شده مصاحبه نکنند. آنچه در مکتب رسانه‌ها است، از جنس عقاید دکتر نیست و یک بزک پیش پا افتاده است که دکتر با آن سنخیتی ندارد.

فرید قاسمی: سرنوشت معتمدنژاد‌ها، سرنوشت علم در این کشور است

سید فرید قاسمی نیز در سخنانی با گرامیداشت معتمدنژاد گفت: اسم او رسم او به راستی برازنده‌ بود. کاظم، فروبرونده خشم و نام خانوادگی مورد اعتماد و واقعاً همین گونه بود. رسم دکتر را می‌توان چندگونه دید یکی با عدد و رقم، اینکه چقدر عمر کرد و چند کتاب نوشت و چه کرد. ولی به نظر من این عدد و رقم به نوعی جفاست و چیزی را نمی‌رساند. زمان بدرقه او، خبرنگاری از من خواست او را توصیف کتم. من گفتم پایدار و بی‌آزار. این‌ها نیاز به واکاوی دارند و باید دقیق شد و هرکدام را در جای خود بررسی کرد.

او افزود: ما هفتاد و خورده‌ای سال آموزش روزنامه‌نگاری داریم در حالی که حدود دویست سال از تاریخی که اولین ایرانی آموزش روزنامه‌نگاری دید می‌گذرد و ما باید این را بررسی کنیم. باید در باره هر عالمی با مستندات تاریخی حرف زد و نه با مویه سرایی. تا قدر و قیمت آن‌ها شناخته شود. حدود دویست و اندی سال از تاریخ اعزام محصل به خارج کشور می‌گذرد، در این میان کسانی بورسیه گرفتند، ده‌ها روزنامه‌نگار داریم، باید دید چند نفرشان وارد کار شدند و چند نفر این دانش را آموزش دادند. اگر این‌ها را ببینیم، معتمدنژاد با فاصله زیادی از همه در جایگاه نخست است. معتمدنژاد اول از همه روزنامه نگار تجربی بود که با دکترای حقوق در سال ۳۶ با یک امتحان سرپایی، توسط دکتر مصباح‌زاده در کیهان استخدام شد و اگر کیهان سال ۳۶ تا ۴۰ را ببینیم، ردپای او را به عنوان یک روزنامه‌نگار تمام عیار می‌توان دید.

قاسمی در ادامه با بیان اینکه معتمدنژاد خلایی را حس کرد، تاکید کرد: او با تمام دانش خود می‌خواست تحولی ایجاد کند. برای مثال بازتاب فوری ترور کندی در سال ۱۹۶۳ در روزنامه کیهان یک تحولی در روزنامه نگاری ماست.

معتمد‌نژاد مثل کوه بود، باید از دماوند دور شد تا اهمیت آن را فهمید. ما باید دور می‌شدیم از او تا او را بفهمیم. سرنوشت معتمدنژاد‌ها، سرنوشت علم در این کشور است. در حالی که معتمدنژاد جزو خوش‌شانس‌ترین‌ها بود. بسیار استادانی بودند که نامی از آن‌ها نیست و قدری از آن‌ها شناخته نمی‌شود. دکتر معتمدنژاد جز بزرگی گناهی نداشت.‌‌ همان گونه که مرحوم ممیز می‌گفت سعی کن بزرگ نشوی وگرنه بیکار می‌شوی، معتمدنژاد چه انگ‌ها که به جان خرید تا این رشته روی پا بماند. او آبروی، کف دست خود گرفت و به هر دری زد تا این رشته نمی‌رد.

قاسمی در پایان به بیان خاطره‎ای از عباس توفیق پرداخت و گفت: توفیق همیشه خاطره‌ای را نقل می‌کرد و می‌گفت برای ما جالب بود که هر دو دسته از دانشجویان راست‌گرا و چپ‌گرا در پاریس معتمدنژاد را برای نمایندگی نامزد کرده بودند. او در خاطره‌ای دیگر از مصباح‌زاده گفت و اینکه او به منصفی و معتمدنژاد می‌گوید یکی باید از شما دو نفر رییس دانشکده علوم ارتباطات شود و منصفی خود معتمدنژاد را پیشنهاد می‌دهد.

خوارزمی، ابراهیم آبادی، جلالی و عاملی؛ نشست جامعه اطلاعاتی

در ابتدای این نشست ابراهیم‌آبادی به عنوان رییس نشست گفت: تصور من این است که معتمدنژاد به بحث جامعه اطلاعاتی به عنوان یک فرصت نگاه می‌کرد. یعنی در قالب این مفهوم می‌توان به سایر مسائل ارتباطات نگاه کرد. قبل از نشست ژنو و تا این نشست‌های اخیر جامعه اطلاعاتی نیز این نگاه به جامعه اطلاعاتی بود تا به این وسیله جامعه ایران با شتاب بیشتری به سایر جوامع پیشرفته نزدیک شود.

خوارزمی: استاد پل ارتباطی بین جزیره‌های منفک علوم اجتماعی بود

خوارزمی به عنوان اولین سخنران نشست جامعه اطلاعاتی حرف آقای دکتر قانعی‌راد این تلنگر را در ذهن من ایجاد کرد. ایشان گفتند پروژۀ اصلی آقای معتمدنژاد یک پروژۀ اخلاقی بود و من واژۀ انسانی را هم به آن اضافه می‌کنم. چند نفر از شما دو سند «اجلاس سران جامعۀ اطلاعاتی» و «اعلامیۀ اقدام‌های یازده‌گانه» را دقیق مطالعه کرده‌اید؟ خواهش می‌کنم این دو سند را مطالعه کنید. خیلی دقیق مطالعه کنید. چون تازه من می‌فهمم که آقای دکتر معتمدنژاد این قدر اصرار داشتند که انجمن جامعۀ اطلاعاتی به عنوان یک نهاد تأثیرگذار راه را برای توسعۀ جامعۀ اطلاعاتی باز کند.

او با اشاره به صحبت‌هایی درباره خلا یک پارادایم جدید گفت: دقیقاً در این دو سند پارادایم جدید توسعۀ ایران دیده می‌شود. یعنی جامعۀ اطلاعاتی به عنوان بستری برای توسعۀ فراگیر بر مبنای ارزش‌های اخلاقی و انسانی تعریف شده است و با این هدف مواهب توسعه را در اختیار همۀ انسان‌ها به ویژه انسان‎های محروم قرار بدهد.

این استاد ارتباطات جامعه اطلاعاتی به عنوان بستری معرفی کرد و افزود: جامعه اطلاعاتی بستری برای توسعه تا مبانی توسعه را در اختیار تمام انسان‌ها به خصوص انسان‌های ضعیف از طریق آی‌سی‌تی قرار دهد. اولین دغدغه من پایداری دستاوردهای معتمدنژاد و تاثیر وجود ایشان است. باید تمام انرژی خود را روی این بگذاریم که شالوده‌های حقوقی جامعه اطلاعاتی مستفر شود. به هیچ وجه نمی‌توانیم ادعا کنیم که آرمان‌های او محقق شده، مگر از طریق تحقق این موضوع.

خوارزمی در ادامه با طرح پرسشی مبنی بر تشکل فراگیر چیست، افزود: ایشان نقش یک پل ارتباطی بین جزیره‌های منفک علوم اجتماعی و حتی فرا‌تر از آن نگاه می‌کردند. مثلاً برای این انجمن بهترین‌های حوزه آی‌تی را کنار عزیرانی قرار دادند که حصارهای مرئی و نامرئی دور این حوزه کشیده‌اند. جامعه اطلاعاتی، پدیده‌ای بسیار فراگیر و چند بعدی است که بسیاری از حوزه‌ها را در بر می‌گیرد. این تشکل فراگیر باید بسیار فرا‌تر از دانشکده علوم ارتباطات و اجتماعی باشد. چه خوب است که همه این تشکل در قالب همین انجمن پیگیری شود.

عاملی: همه علوم بدون علم ارتباطات، فلج هستند

سعیدرضا عاملی، سخنران دیگر این نشستگفت: به نظر من برای درک دکتر معتمدنژاد باید او را از درون بنگریم. اگر دکتر معتمدنژاد را از درون درک نکنیم شاید رفتار بیرونی‌اش برای ما قابل درک نباشد. من شاگرد دکتر کاظم معتمدنژاد نبودم و امروز متأسف شدم از اینکه ایشان استاد من نبودند.

وی با اشاره به جلسه‌ای در انجمن جامعۀ اطلاعاتی گفت: می‌دانید که بین سازش و سازگاری تفاوت وجود دارد. سازگاری از عقل و از نگاه به آینده می‌آید. به نظر من اگر به قول یکی از دوستان آقای دکتر معتمدنژاد شخصیت بی‌آزاری داشتند به خاطر سازگاری درونی ایشان بود.

عاملی با اشاره به سیر جامعۀ اطلاعاتی از آغاز تاکنون و فضای کنونی جامعه از نظر اطلاعات و داده به شخصیت اخلاقی دکتر معتمدنژاد اشاره کرد و گفت: جای خوشحالی دارد که استادی از دنیا می‌رود ولی می‌بینید از همۀ دانشگاه‌ها به اینجا آمده‌اند

این استاد ارتباطات بر این موضوع که همۀ علوم از اقتصاد، سیاست، علوم اجتماعی و... بدون علم ارتباطات فلج هستند و باید به هم کمک کنند، تأکید کرد.

جلالی: از ایرانی که در سال ۲۰۰۳ دومین کشور جامعه اطلاعاتی بود، هیچ نمانده

در پایان این نشست، دکتر علی اکبر جلالی از دانشگاه علم و صنعت با اشاره به رشته برق گفت: رشته اصلی من برق است اما فعالیت زیادی در رسانه‌ها دارم و این از زمان آشنایی با استادان ارتباطات است. من اهمیت ارتباطات را درک و خود را صرف ارتباطات کردم. بحث‌های کاربردی ارتباطات را دنبال کردم و همیشه ایشان مرا تشویق کرد و من به نگرش بین رشته‌ای خیلی اعتقاد دارم. اگر ما نتوانیم شما را بشناسیم نمی‌توانیم ابزار مناسب برای کارتان تولید کنیم.

او موج چهارم را عصر مجازی دانست و خاطر نشان کرد: ما در ارتباطات باید بر روی این موج چهارم کار کنیم. مثلاً شبکه‌های اجتماعی که در این عصر فوران کرده‌اند و اگر نتوانیم آموزش ارتباطات را در این زمینه‌ها ببریم مشکلات مضاعف می‌شوند.

جلالی در پایان گفت: در سال ۲۰۰۳ ایران دومین کشوری بود که در بحث جامعه اطلاعاتی فعال بود ولی امروز هیچ چیز از آن نمانده است. پرستیژ و شخصیت و نگاه عمیق معتمدنژاد را می‌توان حتی در عنوان «انجمن ایرانی جامعه اطلاعاتی» دید. بنده به شخصه افتخار می‌کنم که شاگرد شاگرد شاگرد ایشان بودم.

در پایان نشست استاد خانیکی دبیر همایش نکوداشت استاد معتمدنژاد پشت تریبون رفت و ضمن تشکر از حاضرین وعده داد تا برگزاری چنین نشست‎ها و ساماندهی آثار استاد معتمدنژاد را پیگیری کند. هدفی که در اولین قدم با راه اندازی سایت drmotamednejad.ir همراه شد.

تشکیل هیئتی برای صدور پروانه حرفه‌ای خبرنگاری

Posted: 15 Dec 2013 04:46 AM PST

معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد از تشکیل یک هیئت پنج نفره با هدف رسیدگی به درخواست صدور پروانه‌ی حرفه‌ای برای خبرنگاران در روزهای آینده خبر داد.

به گزارش ایسنا، حسین انتظامی با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشت مرحوم دکتر کاظم معتمدنژاد در دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی، اظهار کرد: بانی این مراسم چند انجمن علمی مرتبط بودند که البته قبل از فوت استاد به چنین کاری همت گمارده بودند؛ اما قسمت آن بود که به جای بزرگداشت و نکوداشت به یادبود تبدیل شود، هرچند امثال آن معلم بزرگ به‌دلیل تداوم زندگی با آثار و شاگردان برجسته همواره زنده‌اند.

او در ادامه گفت: نخستین‌باری که افتخار دیدار دکتر معتمد‌نژاد را یافتم سال 67 یا 68 بود که در کسوت یک خبرنگار با ایشان مصاحبه‌ای در دفتر گروه واقع در طبقه‌ی دوم همان ساختمان درباره‌ی توسعه‌ی آموزش روزنامه‌نگاری داشتم. از همان زمان دلبسته‌ی دانش و فروتنی این بزرگمرد شدم.

انتظامی درباره‌ی یکی از ایده‌های دکتر معتمدنژاد، توضیح داد: چند سال پیش که پروانه‌ی فعالیت کار حرفه‌ای مطرح شد به دکتر معتمدنژاد انتساب یافت. اصل ایده اگرچه متعلق به او بود، اما تغییرات ماهوی و ساختاری، مولودی متفاوت را پدید آورده بود. او اگرچه دلگیر بود، اما نجابت ذاتی ایشان مانع از آن شد که بیانیه بدهد یا انکار کند.

وی همچنین تأکید کرد: خبرنگاران باید پروانه‌ی حرفه‌ای داشته باشند، اما مرجع تشخیص و صدورش سازمانی حرفه‌ای است نه دولت. اصولا دولت نه صلاحیت دارد و نه مصلحت است که بخواهد پروانه‌ی فعالیت کار حرفه‌ای را صادر یا ابطال کند. به همین جهت، یکی از رویکردها و برنامه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیم لایحه‌ی تأسیس «نظام صنفی رسانه‌ای» است تا مثل 9 نظام دیگر (پزشکی، پرستاری، مهندسی ساختمان، کشاورزی، روانشناسی و ... ) متکی به قانون مصوب مجلس باشد. این مطالبه بحق صنف باید جامه‌ی عمل بپوشد.

او با بیان این‌که بدیهی است تا پدید آمدن آن ایده‌آل،‌ مجبور به اصلاح وضع موجود هستیم، توضیح داد: اولا، به پروانه‌ها و در واقع، کارت‌های صادره توسط رسانه‌ها و بویژه موسسات معتبر مطبوعاتی - رسانه‌ای، ارج و قرب بیشتری داده شود و در عمل، بیش از کارت دولتی به رسمیت شناخته شود. ثانیا، هیئت پنج نفره‌ی رسیدگی به جای آن‌که هر پنج نفر از معاونت مطبوعاتی باشند به شکل زیر باشد:

1. یک استاد ارتباطات (یا روزنامه‌نگاری) به انتخاب شورای پژوهشی «مرکز مطالعات رسانه»

2. نماینده‌ی شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی روزنامه‌نگاری

3. نماینده‌ی شورای هماهنگی تشکل‌های مدیریتی مطبوعات

4. نماینده‌ی انجمن خبرنگاران حوزه‌ی رسانه

5. مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی

معاون مطبوعاتی اضافه کرد: ان‌شاءالله با مشخص شدن نمایندگان ردیف‌های 1 و 3 و 4 که در روزهای آینده رخ می‌دهد، این هیئت کار خود را آغاز می‌کند و ضمن رسیدگی به درخواست‌های 3-2 ماه گذشته، در پروانه‌های صادره‌ی قبلی نیز تجدید نظر خواهد کرد و به‌طور جدی سایر حمایت‌های مادی و معنوی، بویژه احترام و آموزش و ارتقای کیفی را دنبال می‌کند. شاید این روش تا جایگزین شدن قانونی «نظام صنفی رسانه» تا حدی به ایده‌ی آن استاد نزدیک‌تر باشد.

فیس‌بوک در پی استفاده از هوش مصنوعی

Posted: 15 Dec 2013 04:46 AM PST

فیس‌بوک با راه‌اندازی یک مرکز تحقیقات در زمینه هوش مصنوعی در پی یافتن راهی است که بهره‌برداری سودمند از اطلاعات را تسهیل کند.

به گزارش ایسنا، شرکت فیس‌بوک در پی پردازش بهتر حجم وسیع اطلاعاتی است که‎ کاربران در اختیار این شرکت قرار می‌دهند.

در این راستا فیس‌بوک یک مرکز تحقیقاتی راه‌اندازی کرده است که با دانشگاه نیویورک همکاری می‌کند. این مرکز قرار است در مورد شیوه یادگیری‌ کامپیوترها پژوهش کند. به عنوان مثال این‌که چطور می‌توان به کامپیوتر آموزش داد که حجم وسیع داده‌ها را پردازش و سپس نتیجه‌گیری کند.

پژوهشگرانی که با فیس‌بوک همکاری می‌کنند در سه مرکز پژوهشی در نیویورک، لندن و ساختمان مرکزی فیس‌بوک در منلو پارک کالیفرنیا مستقر هستند.‎

مارک زاکربرگ، مدیر عامل فیس‌بوک در ماه اکتبر سال جاری برای نخستین بار از برنامه‌های تحقیقاتی این شرکت در زمینه هوش مصنوعی خبر داده بود.

به گفته او، در ماه سپتامبر فیس‌بوک یک کارگروه تشکیل داده است تا بر پایه تمامی اطلاعاتی که کاربران فیس‌بوک در اختیار این شرکت قرار می‌دهند، تحقیقی درجه اول در زمینه هوش مصنوعی صورت گیرد.

به گزارش دویچه وله، زاکربرگ هدف از این تحقیق را بهرمندی از توانایی‌های هوش مصنوعی برای مفهوم‌دار کردن اطلاعات خوانده است.

او تصریح کرده است که با این روش به شناخت تازه‌ای از دنیا دست پیدا می‌کنیم که می‌تواند به پرسش‌های مردم پاسخ دهد.

همکاری دل و دراپ‌باکس در زمینه اشتراک‌گذاری فایل

Posted: 15 Dec 2013 04:39 AM PST

شرکت‌های دل و دراپ‌باکس با همکاری یکدیگر قصد دارند تا امکان اشتراک‌گذاری سریع‌تر و ایمن‌تر فایل‌ها را برای مشتریان به ارمغان بیاورند.

به گزارش ایسنا، این دو شرکت تکنولوژیک تصمیم گرفته‌اند تا با استفاده از کلاد کامپیوتینگ دسترسی به اطلاعات برای مشتریان را در تمامی نقاط جهان سریع‌تر و ایمن‌تر کنند.

خبر توافق دو شرکت دل و دراپ‌باکس در جریان یک کنفرانس خبری در تگزاس اعلام شد و این بدان معنی است که شرکت دل از این پس به مشتریان خود برای انجام امور تجاری دراپ‌باکس را پیشنهاد خواهد کرد.

مایکل دل، مدیر عامل شرکت دل در این خصوص گفت: من خوشحالم که از همکاری استراتژیک ما با دراپ‌باکس خبر بدهم. همکاری مشکرک سیستم اشتراک‌گذاری فایل دراپ‌باکس با خدمات حفظ و امنیت اطلاعات ما می‌تواند به مشتریان نوید یک خدمات ایمن و سریع را بدهد.

به گزارش سایت خبری V3، بر اساس توافق دو طرف از این پس نرم افزار دراپ‌باکس به طور اتوماتیک بر روی دستگاه‌های تولیدی شرکت دل نصب خواهد شد.

جشن ۱۰ سالگی برای ویکی‌پدیای فارسی

Posted: 15 Dec 2013 04:39 AM PST

مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد تأسیس ویکی‌پدیای فارسی چهارشنبه هفته جاری در دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد تأسیس ویکی‌پدیای فارسی، از سوی انجمن علمی، دانشجویی زبان‌شناسی دانشگاه تهران و انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران و با همکاری و حمایت انجمن ترویج علم ایران، دانشگاه الزهرا (س)، دانشگاه خوارزمی، انجمن علمی مدیریت اطلاعات ایران و انجمن علمی - دانشجویی تاریخ دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

در این مراسم علی پیرحیاتی، گزارش وضعیت فعلی ویکی‌پدیای فارسی را ارائه می‌کند. همچنین حمید جمالی، استادیار دانشگاه خوارزمی به «نقش ویکی‌پدیا در علم و پژوهش» می‌پردازد و سعید اسدی استادیار دانشگاه شاهد هم «عوامل مشارکت در ویکی‌پدیای فارسی» را مورد کنکاش قرار می‌دهد.

در این برنامه میزگردی هم برای سئوال و بحث آزاد در مورد ویکی‌پدیای فارسی با حضور جمعی از کاربران باسابقه ویکی‌پدیای فارسی برگزار می‌شود.

مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد تأسیس ویکی‌پدیای فارسی چهارشنبه هفته جاری 27 آذر 1392 (18 دسامبر 2013)، ساعت 14 تا 17 در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

بازگشت نسخه چاپی روزنامه «خبر»

Posted: 15 Dec 2013 04:39 AM PST

روزنامه «خبر» که انتشار آن از 25 اسفند 1389 متوقف شده بود، امروز 24 آذر 92 به دکه‌ها بازگشت. به گفته مدیرمسئول خبر، این روزنامه تریبون اصولگرایان معتدل خواهد بود.

محمد مهاجری مدیرمسئول روزنامه خبر در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره انتشار دوباره این روزنامه و موضوعاتی که در دوره جدید به دنبال آنهاست، گفت: روزنامه خبر در یکی دو دوره گذشته به دلیل مشکلات اقتصادی قابل انتشار نبود ولی خوشبختانه تا حدودی این وضعیت بهبود پیدا کرده و از این جهت مجدداً انتشار یافت.

وی همچنین یادآور شد: ما احساس می‌کردیم در فضای رسانه‌ای فعلی شاید حضور بیشتر و فعالتر رسانه‌های اصولگرای معتدل بتواند به شفافیت در فضای سیاسی و آرامش دادن به آن، کمک کند. روزنامه خبر همانطور که قبلاً نشریه اصولگرایان معتدل بود، در دوره جدید هم قرار است همان روش ادامه یابد.

مدیرمسئول روزنامه خبر در پاسخ به این سوال که تا چه حد با این گفته که این روزنامه تنها تریبون اصولگرای حامی دولت تدبیر و امید است، موافقید؟ گفت: حیات رسانه به نقد وابسته است و به نظر من در بهترین حالت باید یک حامی منتقد باشد. ما با کسی عهد اخوت نبسته‌ایم و قطعاً اینطور نخواهد بود که از هر اتفاقی که در دولت می‌افتد، حمایت کنیم.

مهاجری تاکید کرد: بر خلاف برخی دوستان رسانه‌ای اصولگرا که حدود 6 تا 7 سال بدون تقریباً هیچگونه انتقادی، از دولت‌های نهم و دهم حمایت کردند، خردگرایی و اصولگرایی خردمندانه و معتدل، اجازه حمایت یکجانبه و بی‌دلیل و بدون وارد کردن هیچ انتقادی را نمی‌دهد. اصولگرایی معتدل که ما به آن اعتقاد داریم، پایند به مشی رهبر معظم انقلاب است؛ ایشان همواره بر نقش خرد، میانه‌روی، انصاف، دوری از ناسزاگویی و افراط و تفریط، تاکید داشته‌اند و قطعاً کسی که بخواهد در این مشی قدم بردارد، نه می‌تواند حامی مطیع کسی باشد و نه می‌تواند همواره ساز دشمنی با او کوک کند.

وی گفت: ما به عنوان گردانندگان روزنامه خبر امیدواریم بتوانیم هر جایی کار درستی دیدیم، آن را به منظور تداومش، تکریم کنیم و هر جا روش نادرستی دیدیم، آن را تا زمانی که اصلاح شود، نقد کنیم. همه ما نظام را از آن خودمان می‌دانیم و هر دولتی که با آن ساز و کار تعریف شده نظام روی کار بیاید، دولتی است محترم و تا زمانی که در مسیر رهبری و انقلاب و نظام، قدم برمی‌دارند، قابل عنایت هستند.

به گفته مدیرمسئول خبر، تولید محتوای این روزنامه که از 25 اسفند 1389 انتشار آن متوقف شده بود و امروز در 12 صفحه به دکه‌ها بازگشته است، با بهره‌گیری از پتانسیل نیروهای شاغل در خبرگزاری خبرآنلاین میسر می‌شود.

تهیه فهرست وب‌سایت‌های علمی فیلتر شده

Posted: 15 Dec 2013 04:39 AM PST

دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با تاکید براینکه درکمیته فیلترینگ بخشی تحت عنوان فیلتر سایتهای علمی و تخصصی وجود ندارد، از درخواست دبیرخانه این کارگروه از وزرای علوم و بهداشت برای اعلام فهرست سایتهای علمی مورد نیاز و نیز از وزیر ارتباطات برای ارائه امکانات فنی تفکیک محتوای مجرمانه از غیرمجرمانه خبر داد.

دکتر عبدالصمد خرم آبادی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به سخنان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ارتباط با فیلتر سایتهای علمی و تخصصی اظهار داشت: درکمیته فیلترینگ بخشی تحت عنوان فیلتر سایت های علمی و تخصصی وجود ندارد.

وی با تاکید براینکه هیچ یک از اعضاء کارگروه تعیین مصادیق و دیگر مسئولین کشور با فیلتر سایت های علمی و تخصصی موافق نیستند، ادامه داد: در این راستا دبیرخانه کارگروه فهرست جامعی از سایتهای علمی و پژوهشی در زمینه های مختلف تهیه و ترتیبی اتخاذ کرده که به محض پیشنهاد چنین سایتهایی برای فیلتر، بصورت نرم افزاری از فیلتر دامنه اصلی آنها جلوگیری شود.

دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه گفت: دبیرخانه کارگروه از وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قبلا طی نامه های جداگانه ای درخواست کرده که فهرست سایتهای علمی و تخصصی مورد نیاز اساتید، دانشجویان و پژوهشگران را تهیه و به این کمیته اعلام کنند تا فهرست مدنظر دبیرخانه تکمیل شود؛ درحال حاضر نیز اگر وزارتخانه های مذکور فهرست سایتهای موردنظر خود را به این دبیرخانه ارسال کنند، از فیلتر دامنه اصلی آنها خودداری خواهد شد.

خرم آبادی تصریح کرد: البته گاهی اوقات ممکن است یک سایت دارای محتوایی علمی و تخصصی نیز فیلتر شود و این موضوع به این دلیل است که آن سایت علاوه بر محتوای علمی و تخصصی دارای موارد متعدد محتوای مجرمانه غیراخلاقی نیز باشد که به دلیل کثرت محتوای غیراخلاقی و فقدان امکانات فنی لازم، تفکیک محتوای مجرمانه از غیرمجرمانه آن امکان پذیر نباشد.

مشاور قضایی دادستان کل کشور افزود: بارها از وزارت ارتباطات خواسته شده است امکانات فنی لازم را تهیه و در اختیار کمیته فیلترینگ قرار دهد تا به جای فیلتر تمام محتوای سایتهای بزرگی که تفکیک محتوای آنها بصورت دستی و با کمک نیروی انسانی امکان پذیر نیست، بوسیله نرم افزارهای هوشمند، مصادیق محتوای مجرمانه آن را شناسایی و فیلتر کند که تاکنون این خواسته اجابت نشده است.

دبیر کمیته تعیین مصادیق اظهار امیدواری کرد وزیر ارتباطات که عضو کمیته فیلترینگ است و وظایف مهمی را در این کمیته برعهده دارد، هرچه سریعتر امکانات فنی لازم را در اختیار کارگروه تعیین مصادیق قرار دهد تا مشکلات موجود مرتفع شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر