ه‍.ش. ۱۳۹۳ شهریور ۲۵, سه‌شنبه

{تفريح و سرگرمي}, [23618] ساختمانی در تهران با «سه اتاق متحرک»










ساختمانی در تهران با «سه اتاق متحرک»
معماران ايرانی ساختمانی هفت طبقه را در تهران طراحی کرده‌اند که دارای سه اتاق «متحرک» است.
روزنامه «ديلی ميل» در گزارشی مصور از ساختمان «شريفی‌ها» در تهران نوشت: «به نظر می‌رسد که آينده دنيای خانه‌‌های مسکونی را يافته‌ايم و اين آينده در ايران است».
به نوشته ديلی ميل، ساختمان شريفی‌ها از بسياری جهات با يک ساختمان معمولی تفاوت دارد و فهرست ويژگی‌های اين اثر مدرن معماری به اتاق‌های متحرکش ختم نمی‌شود.
ساختمان «شريفی‌‌ها» يک باشگاه داخلی، يک استخر و دو آشپزخانه، چند فضای باز «تراس» داشته و به نسبت مساحت زمين زيربنای مفيد زيادی دارد. 
با فشار يک دکمه سه اتاق بيرونی - يعنی اتاق صبحانه، اتاق ميهمانان و اتاق کار شروع به چرخيدن می‌کنند و رو به خيابان سه فضای جديد «تراس» می‌آفرينند که اين عملکرد علاوه بر افزايش نورگيریِ فضای درونی - بسته به کاربری اتاق - موارد استفاده زيادی دارد.
هر يک از اين سه اتاق - که از بيرون جعبه‌هايی چوبی را می‌مانند - بر روی پايه‌ای چرخان استوار هستند. در طول زمستان‌های سرد می‌شود اتاق‌ها را بست و از هدر رفتن حرارت جلوگيری کرد و در طول ماه‌های گرم تابستان هم گشودن اتاق‌های فوق به تهويه هوای محيط کمک کرده و فضا را از هوای تازه پر می‌کند.
اين خانه دو زيرزمين دارد که باشگاه ورزشی داخلی و ديگر تسهيلات رفاهی ساختمان، از جمله ميز بيليارد، را در خود جای داده است. طبقه همکف محل پارک خودرو‌ها و نيز برای سکونت سرايدار پيش‌بينی شده است. طبقات اول و دوم فضاهای مسکونی اصلی ساختمان است و آشپزخانه، اتاق نشيمن و حتی فضای مخصوص پيانو را در اين بخش می‌توان ديد، در دو طبقه بالايی اتاق‌ خواب‌ها، حمام‌ها، يکی از آشپزخانه‌ها و فضای زندگی اضافه پيش بينی شده است.
ساختمان شريفی‌ها محصول گروه معماران شرکت ايرانی «نکست آفيس» است. يک سخنگوی اين شرکت به تازگی گفت: «بسته به نياز‌های کاربران اين ساختمان خود را هماهنگ می‌کند.»
به گفته او، «بسته به اينکه مهمان داشته باشيد يا نه، اتاق مهمانان در طبقه دوم را می‌شود برای مقاصد مختلف چيد و تغيير داد.»
به همين ترتيب اتاق‌ کار و اتاق صبحانه نيز بسته به خواست ساکنان تغيير می‌کند.
در بخش ديگری از توضيحات سخنگوی «نکست آفيس» آماده است که «خانه سنتی ايرانی» منبع اصلی ايده اين پروژه بود، چرا که  در خانه‌های سنتی ايرانی دو اتاق اصلی وجود داشت، يکی برای فصول گرم و ديگری برای فصول سرد.
گجت‌نیوز، وبسایتی فارسی که رخدادهای علمی و تکنولوژیک را بازتاب می‌دهد، هم گفت‌وگویی با طراحان این ساختمان کرده که با مجموعه‌ای از عکس‌های خانه شریفی‌ها همراه شده است.
در بخشی از این گزارش به نقل از یکی از طراحان خانه شریفی‌ها آمده است: «ما با ایده انعطاف‌پذیری شروع کردیم و به این فکر کردیم که ساختمان‌ها نماهای متغیری داشته باشند؛ ایده ساختمانی که هم درونگرا باشد و هم برونگرا.همچنین مطالعه اقلیم تابستانی شمال تهران (معتدل) و اقلیم زمستانی آن (سرد)،ما را به سمت و سوی آن سوق داد که چگونه می‌شود در زمستان حجمی بسته، بدون تراس با پنجره‌هایی کوچک داشته باشیم و در تابستان حجمی شفاف و باز با تراس‌هایی عمیق و وسیع و پنجره هایی بزرگ.»
وی می‌افزاید: «طرح مکعب گردان با تغییری در حجم و فضای خانه، نوعی معماری غیرقطعی به وجود می‌آورد که به خواسته های ما در زمستان و تابستان جواب مناسبی می‌داد.»
خانه شریفی‌ها در منطقه ۳ تهران، محله دروس طراحی شده است. روزنامه دیلی میل می‌نویسد که این ساختمان در بخش طراحی خانه در جشنواره معماری جهان در فهرست نامزدهای دريافت جايزه قرار گرفته است.
این روزنامه در نهایت يادآوری می‌کند که «اين همه موجب شد تا ايران ديگر با خانه‌های آينده‌نگر بيگانه نباشد و [در جشنواره معماری جهان] بعد از استراليا با چهار نامزد دريافت جايزه در مقام دوم بايستد.»

Sharifi-ha House / Nextoffice – Alireza Taghaboni

Courtesy of nextoffice
Architects: Nextoffice – Alireza Taghaboni
Location: Darrous, Tehran, Iran
Designer: Alireza Taghaboni
Area: 1400.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Parham Taghioff, Mandana Mansouri, Salar Motahari, Majid Jahangiri
Design Associates: Roohollah Rasouli, Farideh Aghamohammadi
Detailing Design Associates: Bahoor Office (Hamid mohammadi, Amir Taleshi)
Senior Consultant In Detail: Shahnaz Goharbakhsh
Supervisions: Shahnaz Goharbakhsh, Alireza Taghaboni
Project Associates: Mojtaba Moradi, Negar Rahnamazadeh, Asal Karami, Majid Jahangiri, Masoud Saghi, Hossein Naghavi, Fatemeh S.Tabatabaeian, Iman Jalilvand
Construction: Imen Sazeh Fadak Consulting Eng
Landscape Consultant: Babak Mostofi Sadri, Omid Abbas Fardi
Structural Design: Sohrab Falahi
Mechanical Consultant: Hoofar Esmaeili
Electrical Consultant: Mohammad Torkamani
Revolving Rooms System: Bumat Company
Exterior Timelapse Photographs
From the architect. Uncertainty and flexibility lie at the heart of this project's design concept. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building's volume to become open or closed, introverted or extroverted. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios.
Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow façade-width compared with its depth of its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional façade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness /closure of the building's volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan-Neshin (a winter living room) and Taabestan-Neshin (a summer living room) to their residents.
Diagram 04
In summertime, Sharifi-ha House offers an open /transparent /perforated volume with wide, large terraces. In contrast, during Tehran's cold, snowy winters the volume closes down, offering minimal openings and a total absence of those wide summer terraces. In this project, the challenges to the concepts of introverted/extroverted typology led to an exciting spatial transformation of an ever-changing residential building.
Courtesy of nextoffice
The House is distributed over seven floors: the two basement floors are allocated to family conviviality, fitness facilities, and wellness areas, while the ground floor hosts parking and housekeeping rooms. Public activities all happen on the first and second floors, and the family's private life takes place on the third and fourth floors.
Courtesy of nextoffice
The project consisted of four major parts; the fixed volume of the structure, the void, and the fixed volume and the mobile volume, respectively. When the turning boxes are closed, the building captures sunlight throughout the space of the central void, which also connects the two fixed volumes by suspended bridges.
Courtesy of nextoffice
The house adapts to the functional needs of its users. For instance, depending on whether there is a guest or not, the guest room (located on the second floor) can be reconfigured for different purposes. Similarly, home offices and breakfast rooms (turning rooms on the first and third floors) can change the formality of their appearance according to their residents' desires. In the other words, there is always the possibility of having different seasonal or lighting scenarios, some of which have been already considered in the BMS program of the project.
Courtesy of nextoffice
From the initial design steps, we noticed that three pine trees outside could be incorporated into the spaces of the interior. Now, in the open mode of the house, the trees are pleasantly captured by the window frames.
Courtesy of nextoffice
Stepping back for about three meters from the permitted construction boundary line allowed us to provide splendid daylight for the basement floors by inserting a glass fountain. The fitness and wellness areas are accommodated between the fountain's two small basins, whose mirrored sculptures reflect the water's radiance throughout the space.
Section
The applied manufacturing technique for the turning mechanism was in fact a simple one the same method employed in turning theatrical scenes, turning the floor of car exhibitions, and employed by steel companies and the shipping industry in Iran. But as our client himself was into importing CNC and other similar industrial German machines, he preferred the structural system to be fabricated in Germany. In doing so, he could engage his employees in the manufacturing process and thus train them for future maintenance purposes.
Courtesy of nextoffice
Details of the handrails and air-penetration controlling methods were major issues considered in developing the design of the turning boxes. Designing foldable handrails and refining the boxes' edges happened to be our feasible solutions.
Courtesy of nextoffice
Considering the specialties of this kind of architecture, the structural system was inevitably irregular. After digitally modeling the structure, a series of SAP2000 analyses were undertaken to examine static/dynamic performance of the proposed system. Being partially moveable is the dominant feature of this structural assembly, which was contemplated throughout the fabrication process by the German manufacturer company. The main loads all rest on the beams of the living rooms.
Courtesy of nextoffice
Due to the various configurations the turning boxes may take, the loading calculation has been estimated based on the largest possible loading value applied to the system. Additionally, controlling the probable vibrations to prevent structural deformation in the turning boxes was taken into account during the design of the house.





--
به سایت تفریح و سرگرمی هم سری بزنید
http://www.tafrihvsargarmi.ir
---
‏این پیام را به خاطر این دریافت کردید که برای مبحثی در گروه «تفريح و سرگرمي» در Google Group ثبت‌نام شده‌اید.
جهت لغو اشتراک از این گروه و قطع دریافت ایمیل از آن، ایمیلی به taf_sar+unsubscribe@googlegroups.com ارسال کنید.
از این گروه در http://groups.google.com/group/taf_sar بازدید کنید.
برای گزینه‌های بیشتر از https://groups.google.com/d/optout بازدید کنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر