۱۳۹۳ دی ۲۹, دوشنبه

RE: درودی بی پایان به یاران نازنین راديو گل ها

همدلان گرامی و سروران عزیز،

با درودی گرم ,اینجانب باید بگویم آنچه دنبلش می‌گشتم با کمکهای سروران هوشنگ جهانپور، لطیف گچکار، حسین عبدالوند، جعفر کاظمیان پیدا کردم. فایلی که دوست گرامی‌ هوشنگ جهانپور فرستاده بودند حاوی آن چیزی بود که دنبالش بودم. البته فایل ارسالی‌ جناب هوشنگ فقط ۱ دقیقه و ۲۰ ثانیه از برنامه را در بر داشت. برنامه یک شاخ گل شماره ۲۷۱ به یاد استاد خالقی تنظیم شده بود که وقتی‌ آنرا پیدا کردم بسی‌ خوشحال و از راهنمایی جناب هوشنگ بی‌ اندازه سپاسگزار شدم.

البته بدن بطور تصادفی به فایل شاخ گل ۲۷۳هم دسترسی‌ پیدا کردم و با تعجب دیدم که این دو فایل با اختلاف کمی کاملا یکسان هستند. گوینده در شروع ۲۷۱ شماره را ذکر نمیکند ولی‌ در ۲۷۳ آن را می‌گوید. اینجانب صاحب نظر نیستم، ولی‌ تصور کردم شاید شماره ۲۷۳ صحیح تر است.

یک از دلایلی که این برنامه برای من مهم بود سوال جایگاه موسیقی بدون شعر و آواز در دایره هنر امروز ایران است. شادروان خالقی در موارد زیادی منجمله در این برنامه برگ سبز و همچنین در کتابهایی که نوشته اند در این مورد صحبت کرده‌اند. من علاقمندم این مطلب را به بحث بگذارم و نظر و عقیده دوستان رادیو گلها را جویا شوم. امید من انست که صاحبنظران در این مورد نظر بدهند تا شاید دلأئل اصلی‌ و اساسی‌ این کمبود که روانشاد خالقی به خوبی‌ بیان کرده است روشن شود. برای روشن تر شدن موضوع، چند نقل قول از استاد خالقی را به معنا مینویسم:

"فن هماهنگی در موسیقی ما سابقه نداشته و این علم را اروپا ییان پس از تجربیات بسیاری از روی موازین علمی‌ از طبیعت استخراج کرده و بر لطف و ملاحت موسیقی بسی‌ افزوده اند. این امر به طوری که تجربه شده است با توجه به ویژگیهای موسیقی ما که اهل فن از آن بهره دارند کاملا برای موسیقی ایرانی‌ هم مناسب و هم مفید است."

"کار ما به مراتب مشکل تر از کسانی‌ است که در کشورهای دیگر این فن را اعمال میکنند زیرا موسیقی هماهنگ در مغرب زمین صدها سال سابقه دارد ولی‌ در کشور ما دوران آن بسیار کوتاه است و هنوز توده‌ ملت که سهل است اشخاص تحصیل کرده نیز متوجه این نکات نیستند. ما باید به تدریج از آنچه که مطلوبتر و مطبوع تر است شروع کنیم و در بادی امر خود را تابع موسیقی دانان معاثر اروپا قرار ندهیم بلکه بیشتر از موسیقی دانان کلاسیک پیروی کنیم و در اثر گذشت زمان ذوقها را راهنمای و مردم را متوجه درک لذت نغمه‌‌های هماهنگ نمائیم."

بر گرفته از شاخه گل ۲۷۳ "ما باید موسیقی ارکستره و بدون کلام هم داشته باشیم و موسیقی ما منحصر به آواز یا تصنیف و ترانه نباشد تا بیگانگان هم بتوانند به قطعاتی در مایه‌های مختلف موسیقی ملی‌ ما گوش دهند و موسیقی ما منحصر به آنچه تکنوازان مینوازند نباشد." او در این زمینه هم کوشش فراوان نمود و از خود چند قطعه‌ای بنام رنگارنگ در پرده بیات اصفهان و دیگری در مایه ماهور باقی‌ گذارده که با ارکستر گلها اجرا نمودند.

باز برگرفته از شاخه گل شماره ۲۷۳به بیان خود استاد "باید موسیقی دانها بکوشند آن را تکمیل کنند و با استفاده از تکنیک و علم موسیقی، سطح آنرا ترقی‌ دهند و بالا ببرند تا موسیقی کلاسیک ما هم توجه هنر دوستان را بیشتر جلب کند. یکی‌ از موجبات این کار استقلال موسیقی است. یعنی‌ باید موسیقی را از خدمت شعر آزاد کنیم و نوع حقیقی‌ موسیقی را که کلمه ندارد بسط و توسعه دهیم تا این هنر بدون پشتیبانی‌ شعر، هنری شایان توجه باشد. چون موسیقی ما همه جا توام  با کلام است، فعلا اهمیت آوازه خوان در درجه اول است. اینست که هر کسی‌ نوائی میشنود نخست توجه آش به خواننده است. وقتی‌ به کنسرت می‌آیند می‌‌پرسند کی‌ آواز می‌خواند و توجه ایی به اینکه کی‌ ساز مینوازد ندارند. آهنگ بدون شعر کمتر طرف توجه قرار می‌گیرد. باید موسیقی را هم بدون توجه به شعر دوست داشت چنانچه شعر را هم بی‌ توجه به آواز و نغمه دوست می‌داریم. شک نیست که نغمه‌ و سخن وقتی‌ با هم می‌آیند دو لذت میدهد ولی‌ همانطوری که شعر بخودی خود لذت بخش است، باید موسیقی هم به تنهائی‌  خاطر شنونده را خوش کند و اینکار جز اینکه مبانی موسیقی و طرز استفاده از نغمات توسعه بیشتری یابد امکان پذیر نیست."

با احترام،

عباس

 

 

From: friends-of-radio-golha@googlegroups.com [mailto:friends-of-radio-golha@googlegroups.com] On Behalf Of Paul Houshang Jahanpour
Sent: Wednesday, January 14, 2015 12:59
To: abbasskay@hotmail.com
Cc: 'friends-of-radio-golha'
Subject: Re:
درودی بی پایان به یاران نازنین راديو گل ها

 

 

دوست عزیز

آیا به دنبال این برنامه میگردید

دوستدار شما هوشنگ

 

--

---
‏این پیام را به خاطر این دریافت کردید که برای مبحثی در گروه «دوستان راديو گلها» در Google Group ثبت‌نام شده‌اید.
جهت لغو اشتراک از این گروه و قطع دریافت ایمیل از آن، ایمیلی به friends-of-radio-golha+unsubscribe@googlegroups.com ارسال کنید.
برای گزینه‌های بیشتر از https://groups.google.com/d/optout بازدید کنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر